Функционални Тренировки

Какво е функционално движение?

Първо на първо, трябва да обърнете съвсем нова страница. Отървете се от традиционното мислене как бъхтите всяка част на тялото си до изчерпване. Нека да започнем да се фокусираме върху функциите на цялото тяло – какво реално може да постигне то, когато всички негови отделни части работят заедно като една добре смазана машина. Военните специални сили, специално обучените полицаи и пожарникари имат неизбежна нужда да изградят и поддържат функционално пригодно тяло. Обикновеното носене на екипировка и пренасяне на тежки инструменти за продължително време докато тялото им изпитва невероятни нива на стрес изисква тяло, което е способно да понесе такива, дори и по-тежки условия. Време е да въведете в тренировките си с различни променливи, различни типове действие и различни нива на изпълнение. Тялото ви е една цялостна единица, а не множество отделни парченца, закрепени едно за друго. Преодоляване на някои популярни слаби черти.Нека направим разбор на няколко от най-разпространените слаби страни на средностатистическия трениращ човек, що се отнася до силата. Това в никой случай не е изчерпателен списък, но ще ви е полезен като насока за проблемните области, които директно могат да повлияят на тренировките ви, що се отнася до сила и развитие на тялото.

 • Стабилизация и структура: С усилената употреба на машини и изпълнение на седящи упражнения се появи епидемия от слаби структури. Способността ви да стабилизирате тялото си ви осигурява цялостен контрол и сила. Развитата и силна структура на тялото е ключова, когато искате сила в долната част на гърба и стабилен труп.

 • Диапазон на движението на долната част на тялото: Повторенията на полу- и четвърт- клякания няма да ви докарат особено бързи резултати. Разбира се, можете да увеличита теглото и да впечатлите приятелите си, но приложима ли е наистина тази практика? Ограниченият диапазон на движенията е най-разпространен в упражненията за долната част на тялото. Развиването на мускула го заздравява максимално само, ако го тренирате в целия му функционален диапазон.

 • Тренировки за едностранен дизбаланс: Изпълнението на твърде много двустранни упражнения с тежести в някакъв момент ще доведат до дизбаланс. Ако единият ви крак, бедро, ръка или рамо е по-силен от другия, това е предпоставка не само за бъдещи травми, но и за значителна разлика в силата в едната ви страна. Едностранните тренировки лесно могат да балансират тази сила.

 • Сила чрез телесно тегло: Отново, поради масовата употреба на машини, включително машини с дискове, средностатистическият трениращ човек рядко има способността да контролира и целево да работи с телесното си тегло. В реалния живот практическата сила изисква някаква форма на тренировки с телесно тегло, включително развитие на цялостната структура, което е ключов фактор.

Най-общо казано бихме могли да формулираме функцоналната тренировка като триизмерни движения на тялото обвързани с естествената среда и биологичните характеристики.Ключовата дума е триизмерно – трите основни равнини: сагитална(напред назад), коронална (настрани ), трансверс (ротирайки се ). Нека си зададем въпроса как се движи тялото естествено в природата? Ние хората сме контраротиращи за разлика от кенгурото например,което се движи в сагитална равнина или казано на по-разбираем език напред назад. Ако се наложи да изкачим баир ще го изкачваме скачайки на два крака или контраротирайки се отскачайки от единия на другия крак? Замислете се какви движения извършва тялото когато ходи, тича, катери, хвърля, удря, рита – това е КОНТРАРОТАЦИЯ. Построяването на една функционална тренировка означава в нея да бъдат заложени всички равнини на движение за да може да се осъществи стрес максимално близък до този който тялото извършва естествено в пространството.

По-долу са изброени някои от основните променливи фактора, които ще ви влязат в употреба в пътя към новата си, функционално подготвена, тактическа физика. Всяка тренировка ще включва всяка една от тези променливи, но една-единствена от тях ще е фокуса на всеки даден ден.
 • Сила: Ще правите ниски повторения, за да добиете сурова сила. Ниските повторения и движенията в множество стави ще бъдат внимателно контролирани с количеството работа.

 • Хипертрофия: Някои движения са полезни за доброто, старо развиване на големи мускули. Уголемяването на напречното сечение на мускулните фибри ще ви помогнат и в други аспекти на програмата и едновременно с това ще имате възхитителна физика.

 • Издръжливост на мускулите: Като един често пренебрегван аспект по време на тренировките, издръжливостта ще ви осигури не само функционално предимство, но и ще ви помогне да стопите мазнини.

 • Мощ: Способността да боравите с тежести, или със собственото си телесно тегло, бързо и съзнателно, също е един много важен аспект от тренировката.

 • Сърдечносъдова изгръжливост: В по-голямата част от времето ще оставяте на заден план кардио упражненията с ниско темпо, но ще преминете на по-забързани такива. По-ефективни, по-интензивни.

 • Скорост и гъвкавост: Подобряването на способността ви да ускорявате и лесно да се приспособявате към спринтови упражнения ще ви помогне изключително много за горенето на мазнини. Гъвкавостта ще подобри уменията ви да карате тялото си да променя посоката си на движение със скорост и прецизност. Също така представлява полезно кардио упражнение.

 • Прехабилитация: Тя ще включи динамични разгрявки и разтягане и управнения с ролки. Подготвяне на тялото за работата, която ще трябва да извърши, е важно не само за подобряване на кръвотока и производителността ви, но и ще ви запази здрави за по-дълго и ще намали риска от увреждания.

 • Диапазон на движенията и разтягане: Те ще доведат след себе си не само предимствата на разтягането по време на тренировката ви, но и ще ви помогне да изпълнявате упражненията си в целия им обхват. Колкото повече се разтяга мускулът, толкова повече се и свива.

Запиши се